5 Nisan 2012 Perşembe

ALTIN ' da DÜŞÜŞ SENARYOLARI

05/04/2012
Teknik Yönden

Senaryo 1



Altın ons fiyat grafiğine geniş perspektiften baktığımız zaman 99 yılında yapmış olduğu zirve seviyesinden sonra % 23 lük düşüşten sonra tekrar yükselişe geçti. Benzer şekilde 2006 yılında ki zirveden %26 lık düşüş gösterdi. 2008 yılında görünen ve TV lerde de konuşulan 1.000$ ın üstüne çıkıştan sonra % 34 lük düşüşten sonra tekrardan yükselişe geçerek bizim beklentimize göre 2011 yılında görmüş olduğu 1.920$ seviyesinin önceki yıllara göre benzer bir yükseliş seviyesi olduğunu öngörerek altın ons fiyatlarında %26 (1.400) - %34(1.285) aralığında geri çekilme bekliyoruz. % 26 lık düşüş gerçekleştirdiği dönem sizlere tekrardan analiz yapıp bu düşüş % sinin tam noktasını belirlemiş olacağız.


Senaryo 2

Uzun vadeli grafiğe baktığımız zaman herkesin bildiği fibonnaci düzeltme trend analizlerinin gösterdiği destek seviyelerine göre 1.520$ ın destek olarak görüldüğü ve %5 lik sapma ile bu fiyat seviyesinin 1.440$ a kadar ulaştığını görmekteyiz ve devamında 1.280$ ın ikinci destek seviyesi olduğu görülmektedir, benzer şekilde %5 lik sapma ile 1.210$ ın fibonnaciye göre destek olduğu görülmüştür. Tüm teknik analistçilerin bu göstergeleri kullandığı bilinmektedir.



Senaryo 3

99 yılında ki borsalarda yükseliş altın ons fiyatlarında ki yükselişi kırarak aralarında ters yönlü işlem hareketleri gerçekleşti. Borsalar zirve yaparken altın fiyatlarında düşüşler görülmeye başlandı. 2000 li yılların ikinci yarısından sonra borsada ki düşüş sabit seyir izleyen altın fiyatlarını yukarı yönlü hareketliliği tetiklemeye başladı. Geniş bir perspektiften baktığımız zaman borsalar genellikle daha likit olduğundan dolayı tüm yatırım araçlarından daha fazla kazanç sağlamıştır. Bu doğrultuda altın fiyatları ile borsalar arasında ki farkın kapandığı seneler ise 2008 yılında ve şuan ki fiyat seviyeleride borsalarda yükseliş altında ki düşüş eğilimi ile aralarında ki farkın kapandığı görülmektedir. Bu doğrultuda farkın açılacağı yönünde öngörüde bulunarak borsalar yükselirken altın fiyatlarında düşüş eğiliminin görülmesi ile bu farkın tekrardan açılmasını bekliyoruz.



Temel Yönden


Teknik yönden göstergeler altın fiyatlarında düşüş eğilimin ön planda olduğunu göstermektedir. Temel açıdan da incelediğimiz zaman Amerika ve Avrupa Ülkelerinde ki  ekonomi ki toparlanma, piyasalara nakit girişinin artmasıyla yatırımların altına değil borsalara kaymasına neden olacaktır. Özellikle kısa vade de incelediğimiz zaman Amerikada ki seçimlerin yaklaşması Amerikan Ekonomisinde iyi verilerin görüleceği zaten bu son göstergelerde de belirginleşmeye başladı. Ancak ve ancak altın fiyatlarını etkileyecek tek faktörün beklenmeyen kriz senaryolarının artması veya savaş durumunun oluşması piyasaları etkileyecektir. Ama Amerikan seçimlerine kadar Amerikadan kaynaklı bir kriz veya savaş beklentisi oluşmamaktadır.

SONUÇ

Kısacası 1.600$ aşağı doğru kırılması durumunda satış baskısının artacağı ve düşüşün bir önceki destek seviyesi olan ve ayrıca fibonnaciye göre de destek seviyesi olan 1.520$ a kadar düşüş göstermesini beklenebilir. Eğer bu destek seviyesi aşağı doğru kırılırsa işte o zaman senaryo 2 deki destek seviyeleri ön plana çıkmış olacaktır. Bu yaptığımız analizimizin tek gerekçesi altın fiyatlarının tekrar kısa vade de zirve seviyelerini kıramayacağını göstermektir. Yani yeni bir kriz veya savaş olmadığı sürece altın fiyatlarının kısa vade de 2.000$ ın üstüne çıkamayacağını, 2.000$ ın üstüne çıkma beklentisinin altın ons fiyatlarının 1.400$ seviyelerini test etme oranına göre daha düşüktür. 


Kısa vade de belirtilen destek seviyelerinden dönüşler yaşanması muhtameldir ve yükselişlerle birlikte altın fiyatlarının 1.600 – 1. 800 $ aralığında forexciler al sat yapabilirler. Yatırımcılar ise altın fiyatları 1.400$ seviyelerine kadar gerilemeden yeni alımlar gerçekleştirmesinler.











0 yorum:

Yorum Gönder